Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση του Josep Maria Riera i Aragó


****Αναδημοσίευση από τη σελίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Ο Τζουσέπ Μαρία Ριέρα ι Αραγό (Βαρκελώνη, 1954), είναι ζωγράφος, σκιτσογράφος, χαράκτης και γλύπτης και μια από τις πιο γνωστές μορφές της σύγχρονης ισπανικής καλλιτεχνικής σκηνής. Τα έργα του, πολλά από τα οποία έχουν εκτεθεί στα καλύτερα μουσεία και αίθουσες τέχνης ανά τον κόσμο, όπως και σε πλατείες, δρόμους και δημόσια μέρη πολλών πόλεων της Ευρώπης και της Ασίας, είναι ένας προβληματισμός για τον κόσμο των μηχανών και για τα κάθε λογής μαραφέτια (αεροπλάνα, ζέπελιν, υποβρύχια), όπως και για την ίδια την έννοια της κίνησης. Το Ινστιτούτο Θερβάντες, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ραμόν Λιούλ και την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, φέρνει για πρώτη φορά στην Αθήνα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του χαρακτικού του έργου. Η έκθεση περιλαμβάνει εξήντα οξυγραφίες.

Από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου 2012 στο Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

¡Felices Fiestas!

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Enrique Granados - Ισπανικός χορός αρ. 2

Για τον μεγάλο ρομαντικό Ισπανό συνθέτη Enrique Granados (1867-1916) έχουμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση. Εδώ ακούμε Τον ισπανικό χορό αρ. 2, σε ερμηνεία του Fernando Sandoval.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Γραμματική της τουρκικής γλώσσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην ωραία αίθουσα της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών έλαβε χώρα η παρουσίαση της «Τουρκικής Γραμματικής στα Ελληνικά» των Βασίλη Δαφνοπατίδη και Χριστίνας Σανλίογλου, από τις εκδόσεις Perugia-Τίνα Ζωγοπούλου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τα 280 άτομα, μεταξύ των οποίων η Γενική Πρόξενος της Τουρκίας Nurdan Altunbaş ο Υποπρόξενος Süalp Erdoğan, καθηγητές από το τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών, από το Διδασκαλείο Αθηνών, καθηγητές τουρκικών από κέντρα ξένων γλωσσών της Αθήνας και όχι μόνο και πολλοί φοιτητές.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών χαιρέτισε την εκδήλωση.
Η νέα Πρόξενος της Τουρκίας Nurdan Altunbaş απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Μίλησε η εκδότρια κα Τίνα Ζωγοπούλου ευχαριστώντας την προηγούμενη Πρόξενο της Τουρκίας κα Beyza Untuna, που υποστήριξε αυτήν την έκδοση, και για την αναγκαιότητα μιας Τουρκικής Γραμματικής. Στη συνέχεια αφηγήθηκε ορισμένα περιστατικά που εντυπωσίασαν και αυτήν την ίδια στην διαδικασία εκμάθησης της Τουρκικής Γλώσσας.
Ακολούθησαν και οι συγγραφείς . Η κυρία Χριστίνα Σανλίογλου έκανε μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου και προέβαλε μερικά χαρακτηριστικά κεφάλαια. Τέλος αναφέρθηκαν τα ονόματα διαφόρων καθηγητών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Κύπρο που είδαν και επιμελήθηκαν την έκδοση.
Τέλος η κυρία Ζωγοπούλου τελείωσε λέγοντας ότι το βιβλίο αυτό θα φέρει περισσότερο κοντά τους δυο λαούς που έζησαν τόσους αιώνες μαζί και βίωσαν άριστες αλλά και πικρές στιγμές μαζί . Διάβασε δυο γραμμές που έγραψε στην πρώτη σελίδα του βιβλίου που συγκίνησαν το κοινό. «Βρισκόμασταν στο Κορντόν. Δεξιά στεκόταν η Özlem, Σμυρνιά. Ο παππούς της είχε έρθει από τα Χανιά....Αριστερά, ο Χάρης, Κρητικός. Έψαχνε το σπίτι των παππούδων του στο Αλάτσατι...»
Η εκδήλωση τελείωσε με τουρκικό-ελληνικό τραγούδι από την καθηγήτρια και τραγουδίστρια Ροδή Τομουρτζουκγκιούλ.
Δόθηκαν πολλά δείγματα δωρεάν του βιβλίου στους παρευρισκόμενους καθηγητές.
Τέλος το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα πλούσιο μπουφέ από τουρκικά εδέσματα και γλυκά.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Συναυλία - "Μια νύχτα στη Γρανάδα"

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας της Σεβίλλης, θα φιλοξενεί στο εξής τους νικητές αυτού του φεστιβάλ, ξεκινώντας με τον νεαρό και ταλαντούχο κιθαρίστα Λαζάρ Σερουανά.
Ο Σερουανά γεννήθηκε στη Βιέννη το 1988 και ξεκίνησε να μελετά κιθάρα σε ηλικία 6 ετών με τον καθηγητή Ραφαέλ Βακκάρο. Συνέχισε στο Περιφερειακό Εθνικό Ωδείο της Λυών με τον περουβιανό κονσερτίστα και καθηγητή Χεσούς Κάστρο και όταν ολοκλήρωσε τα μαθήματά του, του απονεμήθηκε ομόφωνα το χρυσό μετάλλιο. Στη συνέχεια εισήχθη στο Ανώτατο Βασιλικό Ωδείο Μουσικής στη Μαδρίτη, όπου αποφοίτησε με εύφημο μνεία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Rodrigo, Turina, Asencio, κ.α.

Στις 12 Δεκεμβρίου, 19.30 μ.μ.
Ο τόπος της συναυλίας είναι το Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα

Ιστοσελίδα: http://atenas.cervantes.es/FichasCultura/Ficha76545_07_20.htm

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αναφορά στον Γιάννη Ρίτσο

Μια μικρή αναφορά στον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο και στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα από το ενδιαφέρον ισπανικό ιστολόγιο El mundo clásico y moderno de Aragón. Ο κορυφαίος μας ποιητής και αγωνιστής είναι παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης, μα και αγώνα και αντίστασης ενάντια στην καταπίεση του ανθρώπου και των λαών.